Jadłospis
Poniedziałek 19.05.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i pasztetem (1,7)*, papryka, kawa Inka
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem (1,7)*, spaghetti po bolońsku (1,3)*, ogórek, kompot,
Podwieczorek: Kisiel malinowy, ciasteczka ZOO.
Wtorek 20.05.2025
Śniadanie I: Bułka kajzerka z serem żółtym (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Rosół drobiowo wołowy z makaronem nitki (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, podudzie
z kurczaka, sałata ze śmietaną, kompot,
Podwieczorek: Kefir z płatkami miodowymi (1,7)*.
Środa 21.05.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i pastą jajeczną (1,3,7)*, pomidor, płatki owsiane
na mleku (7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, kapusta młoda,
kompot,
Podwieczorek: Sok owocowo-warzywny, chrupki kukurydziane, banan.
Czwartek 22.05.2025
Śniadanie I: Bułka ziarnista z masłem i kiełbasą krakowską (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa grochowa z makaronem (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne
z fileta (1,4)*, surówka z kapusty kiszonej, kompot,
Podwieczorek: Ciasto marchewkowe, mleko czekoladowe (1,7)*.
Piątek 23.05.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem Almette (1,7)*, rzodkiewka, kawa Inka
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa buraczkowa z ziemniakami (1,7,9)*, ryż paraboliczny, indyk w sosie śmietanowym
(7)*, kalafior z masełkiem i bułką, kompot,
Podwieczorek: Jogurt z owocami (7)*.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.