KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

   J A D Ł O S P I S

                    

       Poniedziałek  18.01.2021

 

Śniadanie I:    Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem ziarnistym (1,7)*, rzodkiewka,                      kakao (1,7)*, herbata z cytryną,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (1,3,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, nuggetsy drobiowe,  surówka z kapusty kiszonej, kompot,

Podwieczorek: Jogurt naturalny z brzoskwinią oraz płatki kukurydziane (1,7)*

 

 

Wtorek  19.01.2021

 

Śniadanie I:    Bułka ziarnista z masłem (1,7)*, tuńczyk w oleju (4)*, ogórek kiszony, płatki owsiane

na mleku (1,7)*, herbata zielona z cytryną       

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa ukraińska z ziemniakami (1,7)*, kasza gryczana, pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym, kompot,

Podwieczorek: Makaron kokardki z musem truskawkowym (1,3)*.

                                                          

Środa  20.01.2021

 

Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i ogonówką (1,7)*, pomidor, sałata, kawa Inka

na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (1,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet z jajka (1,3)*, surówka z marchewki i jabłka, kompot,

Podwieczorek:    Rogal z masłem i dżemem (1,3,7)*, herbatka żurawinowa. 

                                  

                       

Czwartek  21.01.2021

 

Śniadanie I:    Bułka kajzerka z masłem i pasztetem (wyrób własny) (1,7)*, papryka, kaszka manna

na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zalewajka (1,7)*, zapiekanka z makaronem, mięsem i warzywami, keczup, kompot,

Podwieczorek:  Pączuszki serowe (1,3,7)*, herbatka z owoców leśnych.                                        

 

 

Piątek  22.01.2021

 

Śniadanie I:    Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*,

herbata z cytryną,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa fasolowa z makaronem (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, gołąbki w sosie pomidorowym, kompot,           

Podwieczorek:    Kisiel wiśniowy, ciasteczka kruche z marmoladą (1,3,7)*.

 

 

 

 

 

                 

 

.*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011

              

 DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W PLANOWANYM JADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORGANIZACYJNYCH LUB  NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA

                                                                             

 

*Lista składników alergennych

– załącznik II do rozporządzenia 1169/2011

 

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.