KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

   J A D Ł O S P I S

                                     

Poniedziałek 19.10.2020

 

Śniadanie I:   Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*, dżem 100% owoców, kakao (1,7)*,

herbata zielona z cytryną i miodem,

Śniadanie II:  Owoc

Obiad: Zupa pieczarkowa z ziemniakami (7,9)*, makaron świderki (1,3)*, kurczak w sosie

śmietanowym (1,7)*, ogórek kiszony, kompot,  

Podwieczorek: Bułka kajzerka z masłem i  pomidorem (1,7)*, herbatka miętowa.

                                                       

Wtorek 20.10.2020

 

Śniadanie I:    Bułka papieska z masłem (1,7)*, jajecznica ze szczypiorkiem (3)*, pomidor,

kawa Inka na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami (7,9)*, kasza gryczana, pulpety wieprzowe

w sosie własnym, marchewka gotowana z groszkiem, kompot,      

Podwieczorek:   Kefir  z brzoskwinią (7)*, słomka ptysiowa.

 

 Środa  21.10.2020

 

Śniadanie I:   Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*, szynka drobiowa, ogórek zielony, sałata,

płatki owsiane na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,  

Śniadanie II:  Owoc

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (1,9)*, ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne z fileta (1,4)*,

surówka z sałaty lodowe, kompot,

Podwieczorek:   Makaron z truskawkami (1,3)*, woda mineralna.

 

 Czwartek 22.10.2020  

 

Śniadanie I:    Bułka wieloziarnista z masłem (1,7)*, serek Almette,  rzodkiewka,  kakao (1,7)*,

herbata z cytryną i miodem,

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Zupa ukraińska z ziemniakami (1,7)*, spaghetti po bolońsku (1,3)*, kompot wieloowocowy, 

Podwieczorek:   Kisiel pomarańczowy, ciasteczka marchewkowe.                                  

 

Piątek  23.10.2020

 

Śniadanie I:    Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*, ser żółty (1,7)*, papryka, makaron muszelki mini

na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,  

Śniadanie II:   Owoc

Obiad: Krupnik z kaszą kus-kus (9)*, ziemniaki z koperkiem, karkówka duszona, surówka

                        z kapusty pekińskiej, kompot, 

Podwieczorek: Ciasto jogurtowe z owocami (1,3,7)*, kakao,

 

 

*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011

              

 DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W PLANOWANYM JADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORGANIZACYJNYCH LUB  NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA

                                                                             

 

*Lista składników alergennych

– załącznik II do rozporządzenia 1169/2011

 

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.