Jadłospis
Poniedziałek 18.11.2024
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem kanapkowym (1,7)*, ogórek zielony, kawa Inka
na mleku, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Żurek z kiełbaską i jajkiem (1,3,7)* ziemniaki z koperkiem, gulasz (1,7)*, ogórek
konserwowy, kompot,
Podwieczorek: Budyń śmietankowy, wafelek Góralek.
Wtorek 19.11.2024
Śniadanie I: Bułka kajzerka z masłem i pasztetem (1,7)*, papryka, kakao (1,7)*, herbata
z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami (1,9)*, pierogi z mięsem i kapustą słodką (wyrób własny) (1,3)*, kompot.
Podwieczorek: Serek homogenizowany (7)*.
Środa 20.11.2024
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i makrelą w pomidorach (1,4,7)*, ogórek, kawa Inka
na mleku (7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zacierka na rosole (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy (1,3)*, surówka
z kapusty pekińskiej, kompot,
Podwieczorek: Pączuszki serowe (1,3,7)*, herbatka.
Czwartek 21.11.2024
Śniadanie I: Tosty zapiekane z serem żołtym (1,7)*, płatki kukurydziane na mleku, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ukraińska z ziemniakami (1,7,9)*, ryż, indyk w sosie słodko kwaśnym, kompot,
Podwieczorek: Kanapka wg pomysłu dziecka (1,7)*, woda mineralna.
Piątek 22.11.2024
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i ogonówką (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7)*, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone (3)*,
surówka z marchewki i jabłka, kompot,
Podwieczorek: Muffinki (1,3,7)*.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.