Jadłospis
Poniedziałek 23.06.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i jajkiem (1,3,7)*, papryka, płatki kukurydziane
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami (1,9)*, spaghetti po bolońsku (1,3)*, ogórek kiszony, kompot,
Podwieczorek: Kisiel malinowy, ciasteczka ZOO.
Wtorek 24.06.2025
Śniadanie I: Bułka kajzerka z makrelą z pomidorach (1,4,7)*, ogórek, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (7)*, pizza z serem i szynką (wyrób własny)(1,7)*, kompot,
Podwieczorek: Kanapka z pasztetem (wyrób własny) i pomidorem (1,7)*.
Środa 25.06.2025 - zakończenie roku w grupie Słoneczniki
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem białym (1,7)*, rzodkiewka, kawa Inka
na mleku (7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Rosół z makaronem nitki (1,3,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, podudzie z kurczaka,
kalafior z masełkiem i bułką, kompot,
Podwieczorek: Rolada z bitą śmietaną dla I, II III grupy, tort dla IV grupy (1,3,7)*.
Czwartek 26.06.2025
Śniadanie I: Bułka papieska z masłem i serem żółtym (1,7)*, pomidor, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami (1,9)*, kasza gryczana, gulasz, surówka z kapusty
kiszonej, kompot,
Podwieczorek: Jogurt z płatkami miodowymi (1,7)*.
Piątek 27.06.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i polędwicą (1,7)*, ogórek zielony, kawa Inka
na mleku, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa wiosenna z makaronem (1,7,9)*, ziemniaki z koperkiem , kotlet drobiowy
w panierce (1,3)*, marchewka z groszkiem, kompot,
Podwieczorek: Serek waniliowy (7)*.
Poniedziałek 30.06.2025
Śniadanie I: Bułka kajzerka z masłem i dżemem (1,7)*, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,9)*, placki ziemniaczane (1,3)*, kompot,
Podwieczorek: Sok Kubuś, ciasteczka, czekolada.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.