Jadłospis
J A D Ł O S P I S
Poniedziałek 18.01.2021
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem ziarnistym (1,7)*, rzodkiewka, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (1,3,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, nuggetsy drobiowe, surówka z kapusty kiszonej, kompot,
Podwieczorek: Jogurt naturalny z brzoskwinią oraz płatki kukurydziane (1,7)*
Wtorek 19.01.2021
Śniadanie I: Bułka ziarnista z masłem (1,7)*, tuńczyk w oleju (4)*, ogórek kiszony, płatki owsiane
na mleku (1,7)*, herbata zielona z cytryną
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ukraińska z ziemniakami (1,7)*, kasza gryczana, pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym, kompot,
Podwieczorek: Makaron kokardki z musem truskawkowym (1,3)*.
Środa 20.01.2021
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i ogonówką (1,7)*, pomidor, sałata, kawa Inka
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (1,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet z jajka (1,3)*, surówka z marchewki i jabłka, kompot,
Podwieczorek: Rogal z masłem i dżemem (1,3,7)*, herbatka żurawinowa.
Czwartek 21.01.2021
Śniadanie I: Bułka kajzerka z masłem i pasztetem (wyrób własny) (1,7)*, papryka, kaszka manna
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zalewajka (1,7)*, zapiekanka z makaronem, mięsem i warzywami, keczup, kompot,
Podwieczorek: Pączuszki serowe (1,3,7)*, herbatka z owoców leśnych.
Piątek 22.01.2021
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa fasolowa z makaronem (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, gołąbki w sosie pomidorowym, kompot,
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, ciasteczka kruche z marmoladą (1,3,7)*.
.*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W PLANOWANYM JADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORGANIZACYJNYCH LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
*Lista składników alergennych
– załącznik II do rozporządzenia 1169/2011
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.