Jadłospis
Poniedziałek 06.10.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i kiełbaską krakowską (1,7)*, papryka, kakao, herbata
z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,7)* ziemniaki z koperkiem, wątróbka drobiowa
(1)*, ogórek konserwowy, kompot,
Podwieczorek: Kanapka wg pomysłu dziecka (1,7)*.
Wtorek 07.10.2025
Śniadanie I: Bułka kukurydziana z masłem i makrelą w pomidorach (1,4,7)*, ogórek, kawa Inka na mleku, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ukraińska z ziemniakami (1,7,9)*, pierogi z mięsem i kapustą kiszoną (wyrób własny) (1,3)*, kompot.
Podwieczorek: Serek homogenizowany (7)*, banan.
Środa 08.10.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem białym (1,7)*, rzodkiewka, płatki owsiane
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Rosół z makaronem nitki (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka,
surówka z kapusty białej, kompot,
Podwieczorek: Pączuszki (1,3,7)*, soczek.
Czwartek 09.10.2025
Śniadanie I: Bułka ziarnista z masłem i polędwicą (1,7)*, ogórek zielony, mleko z miodem (7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zalewajka z ziemniakami (1,7)*, fasolka po bretońsku (1)*, pieczywo, kompot,
Podwieczorek: Pizza z serem i szynką (1,7)*.
Piątek 10.10.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą (1,3,7)*, pomidor, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (1,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony (1,3)*,
marchewka gotowana, kompot,
Podwieczorek: Kisiel malinowy, wafelek.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.