Jadłospis
Wtorek 22.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i pasztetem (1,7)*, ogórek zielony, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa wiosenna z ziemniakami (1,7)*, ryż paraboliczny, paluszki rybne z fileta (1,4)*, ogórek konserwowy, kompot,
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, ciasteczka ZOO.
Środa 23.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym (1,7)*, papryka, kawa Inka na mleku (7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, sztuka mięsa w sosie
własnym (1,7)*, surówka z kapusty kiszonej, kompot,
Podwieczorek: Kanapka wiosenna (pomidor, sałata, szczypiorek), (1,7)*.
Czwartek 24.04.2025
Śniadanie I: Bułka ziarnista z masłem i serkiem kanapkowym (1,7)*, rzodkiewka, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (1,7,9)*, spaghetti po bolońsku (1,3)*, kompot,
Podwieczorek: Serek waniliowy (7)*.
Piątek 25.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą (1,3,7)*, pomidor, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa krupnik (1,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy w panierce (1,3)*,
buraczki, kompot,
Podwieczorek: Ciasto marchewkowe (1,3,7)*, herbatka z pigwy.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.