Jadłospis
Poniedziałek 17.11.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i serkiem kanapkowym (1,7)*, ogórek zielony, ryż na mleku,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa jesienna (1,7,9)*, spaghetti po bolońsku (1,3)*, kompot,
Podwieczorek: Kiełbaska na ciepło z rusztu, pieczywo (1)*.
Wtorek 18.11.2025
Śniadanie I: Bułka wieloziarnista z masłem i jajkiem na twardo (1,3,7)*, pomidor, płatki owsiane
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem nitki (1,3)*, ziemniaki, gołąbki z ryżem i mięsem, kompot,
Podwieczorek: Rogal śniadaniowy z masłem (1,7)*, herbatka z miodem i cytryną.
Środa 19.11.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i tuńczykiem w oleju (1,4,7)*, ogórek, (lub dżem truskawkowy), kawa Inka na mleku, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zalewajka (1,7)*, kasza jęczmienna, bitki wołowe w sosie własnym, buraczki,
kompot,
Podwieczorek: Kisiel malinowy, wafelki.
Czwartek 20.11.2025
Śniadanie I: Tosty zapiekane z serem żołtym (1,7)*, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa grochowa z makaronem ozdobnym (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem,
pierś z kurczaka po parysku z ananasem (1,3)*, kompot,
Podwieczorek: Jogurt z owocami (7)*.
Piątek 21.11.2025 – pasowanie na przedszkolaka
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i szynką (1,7)*, papryka, makaron na mleku (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (1,7,9)*, kapusta kiszona z grochem,
bułeczka angielka, kompot,
Podwieczorek: Pączek (1,3,7)*, soczek owocowy, tort dla I grupy.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.
