Jadłospis
Poniedziałek 07.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i tuńczykiem w oleju (1,4,7)*, ogórek, kawa Inka
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa kapuśniak z ziemniakami, spaghetti po bolońsku (1,3)*, kompot,
Podwieczorek: Rogalik z dżemem (1,3,7)*, woda z cytryną.
Wtorek 08.04.2025
Śniadanie I: Tosty zapiekane z serem żółtym (1,7)*, kakao (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9)*, ziemniaki z koperkiem, udziec z indyka,
marchewka z groszkiem, kompot,
Podwieczorek: Kanapka z masłem, szynką i pomidorem (1,7)*, herbatka.
Środa 09.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą (1,3,7)*, papryka, kawa Inka
na mleku (7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami (1,7,9)*, ryż paraboliczny, kurczak w sosie słodko
kwaśnym z warzywami (1,7)* kompot,
Podwieczorek: Sok owocowo-warzywny, chrupki kukurydziane.
Czwartek 10.04.2025
Śniadanie I: Bułka ziarnista z masłem i serkiem wiejskim (1,7)*, rzodkiewka, kakao (1,7)*,
herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa porowa z makaronem ryż (1,7,9)*, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony (1,3)*,
buraczki, kompot,
Podwieczorek: Ciasteczka kruche, mleko czekoladowe (1,7)*.
Piątek 11.04.2025
Śniadanie I: Pieczywo mieszane z masłem i parówką drobiową (1,7)*, ogórek zielony, kawa Inka
na mleku (1,7)*, herbata z cytryną,
Śniadanie II: Owoc
Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami (1,9)*, Pizza z serem i szynką (1)* (wyrób własny),
kompot,
Podwieczorek: Serek waniliowy (7)*.
*Podane cyfry oznaczają alergeny wg listy alergenów zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy
postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,
produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.