KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Święto Konstytucji 3 Maja

W przeddzień majowych świąt w naszym przedszkolu miała miejsce wyjątkowa uroczystość Narodowego Święta Konstytucji 3 Maja obchodzona na pamiątkę uchwalenia przez Sejm Wielki Konstytucji w 1791 r. Uroczystość ta stała się okazją do kształtowania postaw patriotycznych, świadomości narodowej u naszych wychowanków oraz znajomości symboli narodowych. Podczas wspaniałej akademii wszyscy przeżyliśmy na nowo lekcję patriotyzmu i miłości do ojczyzny. Rozpoczęliśmy ją od wspólnego odśpiewania Hymnu Narodowego Mazurka Dąbrowskiego oraz recytacji wiersza S. Bełzy „Katechizm polskiego dziecka”, a wszystko w pięknej scenerii z narodowymi symbolami w tle. Obejrzeliśmy prezentację multimedialną dotyczącą symboli narodowych oraz historii powstania państwa polskiego. Uwieńczeniem uroczystości były także występy wszystkich grup przedszkolnych, które pod okiem nauczycielek odpowiedzialnych za przygotowanie akademii tj. p. Zofii Lachowskiej, p. Jolanty Grygiel oraz wychowawczyń grup wspaniale prezentowały pieśni i piosenki patriotyczne: „Przybyli ułani pod okienko”, „Wojenko, wojenko", „Orlątko”, „Na Nowej Górze”. Nie zabrakło także pięknie deklamowanej przez młodych patriotów poezji patriotycznej. Nad całością czuwała p. dyrektor Renata Sobolewska, która serdecznie podziękowała przedszkolakom za piękne wykonanie, a nauczycielkom za przygotowanie uroczystości. Podkreślając, iż nasze wspólne patriotyczne świętowanie jest wyrazem szacunku do naszej Ojczyzny i minionych pokoleń, które walczyły o niepodległą Polskę. Była to piękna, pełna radości i dumy narodowej uroczystość!!!